כל הסיבות למה כדאי להפוך אותם לשפים קטנים (ויש לנו גם רעיונות ומתכונים!)

 

אנחנו יודעים שזה מלכלך את המטבח, אבל הכנת אוכל זו פעילות מהנה לילדים. מאוד. הם אוהבים לבשל, להוסיף מצרכים לקערה, לטרוף ביצים, ללקק שאריות ולהכניס ידיים לתוך בצק. בינינו, מי לא אוהב?! החופש הגדול כבר כאן וילדים בכל גיל צריכים תעסוקה, ורצוי כזו שבאה עם מזגן ומבלי לחפש חנייה ולעמוד בתור. אז אולי זה נשמע כמו מתכון למטבח מבולגן, אבל כזה עם המון יתרונות חינוכיים ובריאותיים. ואם תחשבו על זה, הבלאגן והלכלוך הם שיעור מצוין בניקיון.

למה זה טוב?
כאשר הילדים מבשלים יחד עם ההורים, כולם זוכים לעוד זמן איכות משותף. נוצרת דינמיקה אחרת מהיומיום וזה זמן מעולה לתרגל עבודת צוות (וגם הזדמנות לתמונות משפחה חווייתיות ומצחיקות). הילדים ירוויחו חשיפה לסוגי אוכל מגוונים, מה שאולי יפחית אצלם רתיעה והתנגדות למזונות שונים, ואפילו יגדיל את הסיכוי שהם יטעמו דברים חדשים ויאכלו יותר, כי מי ירצה לוותר על אוכל שהוא עצמו הכין?

בנוסף, הבישול יתרום להם לפיתוח המוטוריקה והדימיון, ויעניק להם תחושת הצלחה וסיפוק מיידית שתורמת לערך העצמי שלהם. אם תאפשרו להם להכין דברים שהם ימציאו בעצמם, ולא רק לפי מתכון, אז בכלל תעיפו את הביטחון, האחריות והיצירתיות שלהם לשמיים.

על הדרך אפשר ללמד את הילדים חשבון פשוט בהתאם לגיל שלהם (כמה זה כוס קמח ועוד כוס קמח?), לעודד אותם לקרוא באמצעות מתכונים, ואפילו לספר להם על מדינות שונות דרך האוכל: כשאתם מכינים פיצה או פסטה ספרו להם על איטליה, וכשמאפינס התירס בתנור - או תוך כדי גלגול הטורטיות - תוכלו לדבר על מקסיקו, לדוגמה.

המממ.... אז מה אוכלים?
עצמאות במטבח מגיל צעיר אולי לא מבטיחה לכם שפים שיכינו לכם ארוחות גורמה לכשיגדלו, אבל היא תכשיר לכם דור של סו-שפים שיוכלו למעוך פירה, להכין בלילה לפנקייקים ולסחוט מיץ תפוזים. השתכנעתם? קבלו רעיונות לדברים שאתם יכולים להכין יחד בלי חשש לאגוזים או חומרי גלם שלא מומלצים לילדים, בלי סכינים חדות ובלי להדליק אש בכיריים (אבל כן עם מיקרוגל, תנור אפייה או טוסטר-אובן בהשגחת מבוגר):

פיצה פיתה - חתכו פיתה לאורך ההיקף, כך שייווצרו שני עיגולים. תנו לילדים למרוח רסק עגבניות בכפית, לזרות תבלינים, לפזר גבינה צהובה מגורדת או בפרוסות, ואז להוסיף לבד-לבד תוספות שהם אוהבים. הכניסו לתנור או לטוסטר אובן, ותוך דקות יש להם ארוחה. גם טעים, גם משביע וגם מוכן בצ'יק. זה אולי לא מתכון לקורדון בלו, אבל ההצלחה מובטחת!

טורטיות - עוד דוגמה לאוכל 'עשה זאת בעצמך' שכל ילד מרכיב את המנה המנצחת שלו עם התוספות שהוא אוהב. טורטיות הן משביעות, ולא מצריכות כישורי מטבח מיוחדים מההורים. צרו מגוון של 5 תוספות שאתם אוהבים, שאת חלקן אתם גם יכולים להכין עם הילדים: ממרח אבוקדו, גרעיני תירס, טונה, ירקות חתוכים, גבינות, חביתה, נקניקים ועוד. זו ארוחת שאריות מושלמת כי אפשר לדחוף לטורטיות כל מה שיש במקרר כמעט (אפילו אורז, תפוחי אדמה, עוף, בשר ושעועית) - רק לגלגל ולאכול.

חלות בצורות - בצק הוא אחת האהבות הגדולות של הילדים, ובצדק. תנו להם להכין חלות בצורת שבלולים, נחשים, כדורים, צורות גיאומטריות וכל מה שעולה בדמיונם. תוכלו ללמד אותם לקלוע צמה, בהתאם לגיל, להבריש בביצה ולפזר שומשום או פרג מלמעלה. צריכים מתכון לחלה מתוקה של שבת? נסו את המתכון המצוין של השף אסף גרניט לבצק רך ונוח לעבודה. ')

עוגה - חוגגים יומולדת? מתכוננים לשבת? סתם מתלהבים מהקיץ? הכינו עוגה ותנו לילדים לקשט אותה. עוגות צבעוניות ומקושטות מאוד מלהיבות ילדים. תוכלו להכין את העוגה יחד איתם, או להגיש להם עוגה אפויה מוכנה לאחר שכבר התקררה, והם ישמחו לקשט אותה כיד הדמיון. התחילו עם גנאש שוקולד לציפוי העוגה: תנו להם לשבור טבלת שוקולד מריר לקוביות אל תוך קערה, הוסיפו 80 מ"ל שמנת מתוקה וחממו במיקרוגל למשך כשתי דקות. ערבבו היטב. אם יש צורך, חממו שוב למשך חצי דקה. מרחו את הגנאש על העוגה ללא עזרת הילדים, ואז העבירו להם את הפיקוד. הם יוכלו לקשט אותה בעדשי שוקולד, סוכריות צבעוניות, בייגלה, נשיקות מרנג, פירות העונה, כדורי קליק, עוגיות אוראו וכל מה שהם אוהבים. זו פעילות שמאוד מפתחת את הדמיון והאסתטיקה, אז אל תתערבו, תחמיאו הרבה ותצלמו אותם עם יצירת האומנות.

כדורי שוקולד - התערובת הכי טעימה ורכה לטעמנו היא לקחת שאריות עוגה, לפורר אותן, להוסיף להן גנאש שוקולד ולגלגל. אבל אם אין לכם שאריות עוגה, אפשר להכין בקלות רבה ועם הילדים כדורי שוקולד לפי המתכון הזה:
250 גרם עוגיות או ביסקוויטים
100 גרם חמאה
3 כפות קקאו
3 כפות סוכר
2/3 כוס חלב
לציפוי: סוכריות צבעוניות, קוקוס טחון

פוררו את העוגיות (הכי כיף לילדים זה לדפוק עליהן עם הפטיש של השניצלים כשהן בתוך שקית ניילון).
המיסו את החמאה במיקרוגל.
תנו לילדים לערבב את כל החומרים יחד. אפשר בכף או בידיים נקיות, אם החמאה לא חמה מדי.
צרו כדורים מהעיסה וגלגלו אותם בסוכריות צבעוניות או בקוקוס טחון.
הניחו במנז'טים (עטרות נייר) ושמרו במקרר.

מאפינס מלוחים - מאפינס הם אוכל כיפי להכנה ולאכילה. את המתכון הזה תוכלו להכין כמו שהוא, או להוסיף לו גרעיני תירס, זיתים קצוצים ומה שאתם אוהבים בשביל הגיוון. אפשר גם שילוב של טבעות זיתים, אורגנו ורסק עגבניות בשביל מאפינס פיצה. אז מה צריך?
1 גביע קוטג' או גבינה לבנה
3 ביצים
3-4 כפות שמן
50-70 גרם גבינה קשה מגוררת (מגבינה צהובה ועד קשקבל - מה שהולך אצלכם)
חצי כוס קמח
1 כפית אבקת אפייה
מלח ופלפל לפי הטעם 

מערבבים את כל החומרים יחד, מכניסים לתבנית שקעים או למנז'טים מקרטון – ויאללה לתנור שחומם מראש ל- 180 מעלות למשך כ- 25 דקות, עד שהמאפינס מזהיבים.

 

אנחנו מבטיחים לכם שגם אם קצת תילחצו מהבלאגן, תתעצבנו מהחופש האומנותי של הילדים ובאופן כללי תצאו מדעתכם, ברגע שהם יגישו לכם את המנה שהם בישלו בכזו גאווה - ימרח לכם חיוך ענקי על הפנים שישכיח הכל. שיהיה חופש נעים וטעים!