15 סופגניות מהעולם + רעיונות למילויים וציפויים מרחבי הגלובוס שישדרגו אפילו את הסופגנייה הכי פשוטה מהסופר! 

 

סופגניות, ספינגודונאטס שמככבות פה בחנוכה, לא לבד. במטבח הערבי נוהגים להכין עוואמה, סופגניות ביס מתוקות שמקורן בלבנון, וברחבי העולם יש גרסאות רבות לסופגניות עגולות וטעימות. רוצים לצאת למסע קולינרי קצר מסביב לגלובוס ולהכיר סופגניות חדשות? 

הברלינר (Berliner) הגרמנייה היא הסופגנייה הדומה ביותר למה שאנחנו מכירים בחנוכה. גם הברלינר - שמגיעה מברלין ומכאן שמה - עשויה בצק שמרים מטוגן הממולא בריבה אדומה ומעליו אבקת סוכר, בדיוק כמו הסופגניות הקלאסיות שלנו. דומות מאוד הן הקרוף (Krofeהסלובנית והאוליבול (Oliebol) ההולנדית. סופגניות קרוף הן קינוח מסורתי בסלובניה והן ממולאות בריבת משמש כתומה; ואילו בהולנד ויתרו על הריבה ועל הקלוריות מהטיגון, והפכו את האוליבול למאפה עגלגל עם אבקת סוכר.  

באיטליה נפוצות במיוחד הבומבולוני (bomboloniהממולאות בקרם עשיר ומצופות בסוכר וקינמון, ויש גם את הפריטלה (fritelle) שמוגשות עם או בלי מילוי, ומצופות באבקת סוכר. בוונציה יש גרסה מיוחדת לפריטלה, שנמכרת בעיקר בזמן הקרנבל המפורסם, עם תוספת של צימוקים או צנוברים לבצק. 

נמשיך ליווןלוקומדס (Lukumades) הן סופגניות עגולות קטנות הטבולות בסירופ סוכר מתוק, ומעליהן בוזקים קינמון ודבש. כמו אצלנו, גם ביוון כבר מזמן לא מסתפקים רק בטעם המסורתי, והופכים אותן למעדן מושחת ממולא בקרמים מתוקים וציפוי של גנאש שוקולד או טופי, ומקנחים בשברי אגוזים ועוגיות מלמעלה. 

ברומניה אוכלים פפנאש (Papanasi), סופגניות מטוגנות עשויות גבינה וסולת, אותן מגישים עם ריבה ושמנת חמוצה, ואילו בצרפת מכינים בנייה (beignet)סופגנייה הממולאת בריבה או בפירות, שהייחוד שלה הוא בצורתה: ברוב המקומות תמצאו אותה בכלל מרובעת, ולא עגולה. בנייה אוכלים גם בניו-אורלינס שבמדינת לואיזיאנה (ארצות הברית), שנוסדה על ידי מתיישבים צרפתים שהביאו איתם את הסופגנייה, וזו הפכה במהרה לאחד המאכלים הרשמיים של העיר האמריקאית. 

בצ'ילה מכינים ברלינס (Berlines), סופגניות שחתוכות באמצע וממולאות בהמון קרם פטיסייר וניל, עד שהן מקבלות צורה של פאקמן. נישאר בדרום אמריקה ונקפוץ לברזיל. כאן אוכלים בוליניו דה שובה (Bolinho de chuva), סופגניות מטוגנות קטנות ועגולות המצופות בסוכר וקינמון. 

להודים יש את הבלושהי Balushahi)) שפופולריות גם בפקיסטן ונפאל. אלו סופגניות מטוגנות עם חור קטן באמצע שמזכירות בצורתן את הדונאטס, והן ספוגות בסירופ סוכר מתובל בתבלינים, כמו שההודים אוהבים. בקוריאה אוכלים סופגניות צ'פסל (Chapssal) מטוגנות, שעשויות מקמח אורז וממולאות בממרח שעועית אדומה מתוק. לפיליפינים יש קסקרון (Cascaron), סופגניות עגולות וקטנות עשויות קמח אורז וקוקוס טחון המוגשות על שיפוד עץ, שנקראות גם ביטסו-ביטסו או קריוקה.  

נגיע לדרום אפריקה. כאן אוכלים וטקואק (Vetkoek) שפירושה "עוגה שמנה". את הכדורים המטוגנים הקטנים אוכלים ברוטב של סירופ מייפל או עם חמאה וריבה, ואם מכינים את הסופגניות גדולות יותר, הן הופכות להיות לחמניות עגולות לסנדוויצ'ים או המבורגרים. כן, כן, מה שקראתם. 

רעיונות אינטרנשיונלים למילויים וציפויים לסופגניות  
נדלקתם על הסופגניות מהעולם ומתחשק לכם להרגיש בחו"ל?  
מחפשים גיוון למילויים ולציפויים של הסופגניות ובא לכם להפתיע את בלוטות הטעם?  
הזמנתם חברים להדלקת נר וחסר לכם קונספט? 

הנה כמה רעיונות שתוכלו לאמץ ויהפכו ברגע כל סופגנייה קנויה או ביתית לסופגנייה מפוארת ובינלאומית. אז מאיזו מדינה תרצו את הסופגנייה שלכם? 

פיליפינים: קחו 3 מיני סופגניות והגישו אותן על שיפוד עץ אחד, ממש כמו הקסקרון. תוכלו להבריש אותן בסירופ סוכר כדי לדמות יותר למקור, או לקחת אותן למקום יותר עכשווי ומושחת, ולהוסיף להן ציפויים טעימים. זה אולי לא ייתן לכם תעודה של אזרחי כבוד מהפיליפינים, אבל הגשה של 3 סופגניות קטנות על שיפוד היא הטוויסט המעניין פה. 

אוסטרליה: מכירים את לחם הפיות (Fairy Breadהאוסטרלי? תראו כמה קל לעשות סופגנייה צבעונית וטעימה בהשראתו: זלפו או מרחו שכבה דקה של קרם חמאה על הסופגנייה, והוסיפו המווווון סוכריות צבעוניות מעל הקרם. אבל ממש המון, שיכסו את כולויאמי! 

אנגליה / הודובדומה לעוגת הבנופי שהומצאה באנגליה (אבל פופולרית אולי הרבה יותר בהודו), הנה רעיון לסופגניית בננה טופי בשלושה צעדים פשוטים: 1. מלאו את הסופגנייה בקצפת, 2. זלפו או מרחו מעל הסופגנייה ריבת חלב, 3. הניחו מעל ריבת החלב פרוסות של בננה. ואפשר גם בדרך נוספת: מלאו את הסופגנייה בריבת חלב, זלפו מעליה גבעת קצפת, והניחו פרוסות בננה על הקצפת. 

ארצות הברית: קינוח הסמור'ס עשוי משילוש קדוש של עוגיות, שוקולד ומרשמלו ל"ג בעומר סטייל. תשחקו עם זה איך שתרצו: מילוי שוקולד בתוך הסופגנייה ומעליה מרשמלו מומס או צלוי ופירורי פתי-בר; או סופגנייה ללא מילוי כשכל הטוב הזה מעליה - ציפוי שוקולד עם פירורי פתי-בר ומיני מרשמלו. הכל הולך.  

ארגנטינהאת עוגיות האלפחורס המפורסמות אפשר להפוך להשראה לסופגנייה ישראלית בניחוח ארגנטינאית. בדומה לסמור'ס, תצטרכו גם כאן 3 מרכיבים: ריבת חלב, קוקוס טחון ופירורי עוגיות חמאה. אנחנו ממליצים על ציפוי של ריבת חלב שמעליו קוקוס ופירורי עוגיות. 

יפןשמרנו את האקסטרים לסוף, עם סופגנייה שמתאימה למשקיענים והרפתקנים: מלאו את הסופגנייה בממרח אנקו (שעועית אדומה מתוקה) ותצפו אותה מלמעלה בקרם על בסיס אבקת מאצ'ה, התה היפני הירוק. שילוב של מאצ'ה ואנקו אפשר למצוא בהרבה קינוחי מוצ'י יפניים, והוא כל כך פופולרי, שאפילו קיט-קט הוציאו חטיף בטעם אנקו ומאצ'ה שנמכר רק ביפן.  

כולנו בנעמן מאחלים לכם חנוכה מתוק וטעים!