סל הקניות שלי
(
)

אחסון מזון הוא אחד הדברים החשובים ביותר שאנו יכולים לעשות כדי לשמור על בריאותנו. מזון טרי הוא בעל ערך תזונתי גבוה, ועליו להיות מאוחסן היטב, כדי למנוע את הסיכוי להרעלת מזון. כמו כן אחסון מזון בצורה נכונה יכול לעזור לשמור על טריותו וטעמו לאורך זמן. נוסף על כך הוא יכול גם לעזור למנוע בזבוז מזון, מה שיכול לחסוך כסף ולשמור על הסביבה. במאמר זה, אנו נציג 10 טיפים לאחסון מזון מושלם. טיפים אשר יסייעו לכם לשמור על המזון שלכם טרי ובריא לאורך זמן.
תוויות המזון מכילות מידע חשוב על אחסון המזון, כולל:
תאריך התפוגה: תאריך זה מציין את התאריך שבו המזון יהיה באיכות הטובה ביותר. עם זאת, חשוב לזכור שתאריך התפוגה אינו תמיד תאריך ביטול. בדרך כלל, מזון עדיין בטוח לאכילה לאחר תאריך התפוגה, אך ייתכן שהוא לא יהיה טעים כמו בעבר.
תנאי אחסון: תנאי האחסון המומלצים למזון, כגון טמפרטורה ורמת לחות.
הנחיות שימוש: הנחיות אלו עשויות לכלול מידע על אופן הכנת המזון, אופן אחסון או אופן בישול.
בנוסף למידע זה, תוכלו למצוא על תוויות המזון גם מידע על הערכים התזונתיים של המזון, רכיבים, אלרגנים ועוד.
ישנם סוגים שונים של מזון הדורשים תנאי אחסון שונים. כגון:
פירות וירקות טריים: פירות וירקות טריים עדיף לאחסן במקרר, במקום קריר וחשוך. יש להקפיד לאחסן אותם בקופסאות אחסון או במגשים אטומים כדי למנוע מהם לאבד לחות.
מוצרי חלב: מוצרי חלב, כגון חלב, גבינה ויוגורט, עדיף לאחסן במקרר. יש להקפיד לאחסן אותם בחלק הקדמי של המקרר, שם הטמפרטורה קרה יותר.
בשר ודגים: בשר ודגים עדיף לאחסן במקרר או במקפיא. בשר ודגים טריים עדיף לאחסן במקרר למשך עד 3 ימים. בשר ודגים קפואים ניתנים לאחסון למשך עד 6 חודשים.
קטניות: קטניות עדיף לאחסן במקום יבש וחשוך בטמפרטורת החדר. יש להקפיד לאחסן אותם במיכלי אחסון אטומים כדי למנוע חשיפה לחום וללחות.
דגנים: דגנים, כגון אורז, חיטה וסוכר, עדיף לאחסן במקום יבש וחשוך בטמפרטורת החדר. יש להקפיד לאחסן גם אותם במיכלי אחסון אטומים כדי למנוע מהם להיחשף לחום וללחות.
מוצרי מזון מעובדים: מוצרי מזון מעובדים, כגון מזון קפוא, מעדנים ומזון מועשר, עדיף לאחסן בהתאם להוראות היצרן.
כלי אחסון מתאימים יכולים לעזור לשמור על טריות המזון. כלי אחסון מפלסטיק, זכוכית או מתכת הם בדרך כלל בחירה טובה. הימנעו משימוש בכלי אחסון שבורים או סדוקים, שכן הם עלולים לגרום לזיהום של המזון.
כלי אחסון מתאימים יכולים לעזור לשמור על טריות המזון במספר דרכים:
הם מגנים על המזון מפני פגיעה או זיהום. לדוגמה, כלי אחסון מפלסטיק קשיח יכולים להגן על פירות וירקות מפני שבירה, ואילו כלי אחסון מזכוכית יכולים למנוע מזון מפני היווצרות עובש.
הם עוזרים לשמור על טמפרטורת המזון יציבה. לדוגמה, כלי אחסון אטומים יכולים למנוע מהחום או הקור מהסביבה להשפיע על המזון.
הם יכולים לעזור להאריך את חיי המדף של המזון. לדוגמה, כלי אחסון עם מכסה אטום יכולים למנוע מהאוויר לחדור למזון, מה שיכול לגרום להתפתחות חיידקים.
ישנם סוגים רבים ושונים של כלי אחסון זמינים בשוק. בעת בחירת כלי אחסון, חשוב לקחת בחשבון את סוג המזון שאתם מאחסנים, את תנאי האחסון המומלצים למזון, ואת הצרכים האישיים שלכם.
כלי אחסון עשויים מחומרים שונים, כולל:
פלסטיק: כלי אחסון מפלסטיק הם אופציה זולה וקלילה. עם זאת, חשוב לבחור פלסטיק ללא BPA, שהוא חומר כימי שעלול להיות מזיק לבריאות.
זכוכית: כלי אחסון מזכוכית הם חזקים ואינם מכילים BPA. עם זאת, הם עלולים להיות שבירים.
מתכת: כלי אחסון ממתכת הם חזקים ועמידים. עם זאת, הם עלולים להחליד אם הם אינם מטופלים כראוי.
נירוסטה: כלי אחסון מנירוסטה הם בחירה פופולרית למטבחים רבים. הם חזקים, עמידים, קלים לניקוי, ואינם רעילים.
פלדה: כלי אחסון עשויים פלדה הם בחירה פופולרית עבור מטבחים רבים. הם חזקים, עמידים וניתנים לשימוש רב-תכליתי. הם יכולים לעמוד בשימוש יומיומי ללא קלקול, וניתן לשטוף אותם במים חמים וסבון או במדיח כלים. תוכלו למצוא מיכל אחסון למיקרוגל עשוי פלדה.
יתרה מכך, קחו בחשבון את הצרכים האישיים שלכם. האם אתם זקוקים לכלים גדולים או קטנים, האם אתם צריכים כלי אחסון הניתנים לערימה, או אולי מיכל אחסון מתקפל לאחסון יעיל יותר.
טמפרטורה ולחות הם שני גורמים חשובים המשפיעים על טריותו של המזון.
טמפרטורה: טמפרטורות גבוהות יכולות לגרום למזון להירקב או להתקלקל מהר יותר. לכן, חשוב לאחסן את רוב המזון במקום קריר.
לחות: לחות גבוהה יכולה לגרום למזון לספוג מים וכתוצאה מכך להתקלקל. לכן, חשוב לאחסן את המזון במקום יבש.
אחסון במקרר: מרבית המזון הטרי, כולל פירות וירקות, מוצרי חלב, ביצים, בשר ודגים, צריך לאחסן במקרר. הטמפרטורה המומלצת לאחסון מזון במקרר היא בין 0 ל-4 מעלות צלזיוס. כמו כן תוודאו שהמקרר והמקפיא שלכם מוגדרים על הטמפרטורה הנכונה, ותנקו אותם באופן קבוע כדי למנוע הצטברות חיידקים ומזיקים.
אחסון במקפיא: מזון קפוא יכול להישמר לאורך זמן רב יותר מאשר מזון טרי. הטמפרטורה המומלצת לאחסון מזון במקפיא היא בין -18 ל-20 מעלות צלזיוס.
ישנם כמה סוגי מזון שיכולים להישמר בטמפרטורת החדר, כולל:
קטניות וקטניות
אורז
קמח
תבלינים
שמן
חשוב לאחסן מזון זה במקום יבש וחשוך, הרחק ממקורות חום. על ידי ביצוע הטיפים הללו, תוכלו לעזור לשמור על המזון שלכם טרי ובריא לאורך זמן.
סימון תאריך התפוגה על כלי האחסון שלכם הוא דרך קלה לעקוב אחר המזון שלכם ולמנוע אכילת מזון מקולקל.
ישנם שני סוגים עיקריים של תאריך תפוגה:
תאריך תפוגה: כמו שציינו בתחילת המאמר, תאריך זה מציין את התאריך שבו המזון יהיה באיכות הטובה ביותר. מזון שעבר את תאריך התפוגה עדיין עשוי להיות בטוח לאכילה, אך הוא עשוי לא להיות טעים או בעל ערך תזונתי גבוה כמו שהיה בעבר.
תאריך ביטול: תאריך זה מציין את התאריך שבו המזון לא יהיה בטוח לאכילה. מזון שעבר את תאריך הביטול עלול להכיל חיידקים או מזיקים העלולים לגרום להרעלת מזון.
אריזות חזקות יכולות לעזור להגן על המזון מפני פגיעה או זיהום. פגיעה במזון יכולה לגרום לו להתקלקל מהר יותר, בעוד שזיהום עלול לגרום להרעלת מזון.
טיפים לבחירת אריזות חזקות לאחסון מזון:
בחרו אריזות העשויות מחומרים עמידים, כגון פלסטיק, מתכת או זכוכית. אריזה מחומר איכותי תגן על המזון מפני פגיעה או זיהום.
בחרו אריזות ללא חורים או סדקים, והסירו את כל האוויר מתוך האריזה כדי למנוע מהמזון להתייבש.
בחרו אריזות עם מכסים או סגירה חזקים. כמו למשל קופסא תרמית עם אטימה איכותית.
דוגמאות לאריזות חזקות לאחסון מזון:
קופסאות אחסון מזכוכית עם מכסה.
מיכל אחסון מפלסטיק עם מכסה.
צנצנות אחסון זכוכית עם מכסה.
על ידי שימוש באריזות חזקות לאחסון מזון, תוכלו לעזור לשמור על טריותו וטעמו לאורך זמן ולמנוע בזבוז מזון.
ניקיון כלי האחסון באופן קבוע חשוב לשמירה על בריאותכם. חיידקים ומזיקים יכולים להצטבר בכלי אחסון לא נקיים, מה שעלול לגרום להרעלת מזון.
כיצד לנקות כלי אחסון:
שטפו את כלי האחסון במים חמים וסבון לאחר כל שימוש.
השתמשו במברשת או במגבת כדי לנקות את כל הפינות והחריצים.
השתמשו במים רותחים כדי לחטא את כלי האחסון.
שטפו את כלי האחסון היטב במים קרים כדי להסיר שאריות סבון.
השתמשו בחומץ לבן או במיץ לימון כדי להסיר כתמים קשים.
השתמשו באלכוהול כדי לחטא כלי אחסון שאינם מתאימים לשימוש במים חמים.
הניחו כלי אחסון נקיים לייבוש באוויר הפתוח.
למה זה חשוב לנקות כלי אחסון באופן קבוע
חיידקים ומזיקים יכולים להצטבר בכלי אחסון לא נקיים.
חיידקים ומזיקים יכולים לגרום להרעלת מזון.
הרעלת מזון יכולה לגרום לתסמינים רבים כגון הקאות, שלשולים וחום.
הרעלת מזון יכולה להיות קטלנית, במיוחד בקרב ילדים, קשישים ואנשים עם מערכת חיסונית מוחלשת.
על ידי ניקוי כלי האחסון שלכם באופן קבוע, אתם יכולים לעזור לשמור על בריאותכם ובריאות משפחתכם.
הוצאת המזון מהמקרר לפני השימוש תעזור לו להגיע לטמפרטורת החדר. זה יכול לעזור למנוע את הלם הקור, שעלול לגרום למזון להפוך רך מידי ומקולקל. הלם קור הוא תהליך שבו מזון קפוא מתחמם במהירות. זה יכול לגרום למזון להיחשף לפגיעה מבפנים, מה שעלול להוביל להתפתחות חיידקים.
החזרת המזון למקרר לאחר השימוש חשובה לשני גורמים:
מניעת קלקול מזון: כשמזון נותר בטמפרטורת החדר, חיידקים יכולים להתחיל לצמוח. החזרת המזון למקרר תעזור לשמור על הטמפרטורה שלו נמוכה ולמנוע את צמיחת החיידקים.
מניעת בזבוז מזון: מזון שנותר בטמפרטורת החדר במשך יותר משעתיים עלול להיות מקולקל ולא אכיל. החזרת המזון למקרר תעזור להאריך את חיי המדף שלו ולמנוע בזבוז מזון.
השתמשו במזון לפני תאריך התפוגה. אם אתם לא בטוחים אם המזון עדיין טרי, עדיף לזרוק אותו. על ידי ביצוע הטיפים הללו, תוכלו לשמור על המזון שלכם טרי ובריא לאורך זמן. זה יכול לעזור לכם לחסוך כסף ולמנוע בזבוז מזון.
הנה כמה טיפים שיעזרו לכם להשתמש במזון שלכם בזמן:
ערכו רשימת קניות ורכשו רק את המזון שאתם צריכים לאותו שבוע.
קנו מזון בכמויות קטנות כדי שתוכלו להשתמש בו לפני שהוא מתקלקל.
אחסנו את המזון בצורה נכונה כדי להאריך את חיי המדף שלו.
צפו במקרר ובמקפיא שלכם באופן קבוע כדי לזרוק כל מזון פג תוקף.
אם אתם לא מתכננים להשתמש במזון עד תאריך התפוגה שלו, תוכלו להקפיא אותו. זה יכול להאריך את חיי המדף שלו בכמה שבועות ואף חודשים.
אם אתם רוצים להשתמש במזון פג תוקף, בדקו אותו בקפידה לפני השימוש. אם המזון נראה או מריח רע, אל תשתמשו בו.
על ידי ביצוע הטיפים הללו, תוכלו לעזור למנוע בזבוז מזון ולשמור על בריאותכם.
למה חשוב לקרוא תוויות מזון לפני שמאחסנים?
כי תווית המזון מספרת לכם בדיוק איך לאחסן אותו נכון – מה תאריך התפוגה, האם הוא דורש קירור, ואפילו איך להשתמש בו בצורה הכי בטוחה וטעימה. חוץ מזה, יש שם מידע על ערכים תזונתיים, רכיבים ואלרגנים – כל מה שצריך לדעת כדי לא להיתקל בהפתעות במטבח.
איך יודעים איפה לאחסן כל סוג של מזון?
פשוט מתאימים את התנאים לסוג המזון. פירות וירקות הולכים למקרר (אבל חלקם דווקא מעדיפים מחוץ לו), מוצרי חלב שומרים על הטריות באזור הקר ביותר במקרר, בשר ודגים מקבלים טיפול של מקרר לטווח קצר או מקפיא לטווח ארוך. קטניות, קמחים ותבלינים דווקא צריכים מקום יבש, חשוך ומאוורר. לכל דבר יש את המקום שלו, בדיוק כמו בארון בגדים.
איזה כלי אחסון הכי טובים?
הכי טובים הם אלה שמתאימים לסוג המזון שאתם שומרים. זכוכית מעולה לאוכל שומני או ריחני, פלסטיק איכותי (ללא BPA) נוח וקליל, נירוסטה חזקה ועמידה לאורך זמן. מה שחשוב באמת זה שהכלים יהיו אטומים, נוחים לשימוש, ניתנים לניקוי – ורצוי גם תואמים למיקרוגל או מדיח. אם אפשר – שיהיו גם נערמים. זה בונוס.
למה חשוב לאחסן במקום קריר ויבש?
כי לחות וחום הם החברים הכי טובים של עובש, חיידקים וריח רע. מזון שנמצא בטמפרטורה נכונה, עם לחות מאוזנת, נשמר הרבה יותר טוב – גם בטעם, גם בטקסטורה וגם מבחינת הבטיחות. מזווה יבש, מקרר נקי ומקפיא על טמפרטורה יציבה הם המתכון להצלחה.
האם צריך לסמן תאריכי תפוגה על קופסאות בבית?
לגמרי כן. במיוחד כשפותחים אריזות ומעבירים לתוך קופסאות או צנצנות. מדבקה קטנה עם תאריך פתיחה יכולה לחסוך הרבה כאב ראש בהמשך – ככה תדעו תמיד מה הגיע קודם ומה כדאי לסיים לפני שיתקלקל.
באיזו תדירות צריך לנקות את כלי האחסון?
כל פעם שמסיימים להשתמש. לא פחות. כלי אחסון, בדיוק כמו צלחות או סירים, צריכים ניקוי יסודי עם מים חמים וסבון, חיטוי מדי פעם עם חומץ או אלכוהול, וייבוש באוויר. זה שומר על ההיגיינה וגם מאריך את חיי הכלי עצמו.
למה כדאי להוציא מזון מהמקרר לפני שימוש?
כדי שהוא יתאזן עם טמפרטורת החדר ויהיה מוכן לבישול, אפייה או הגשה. מעבר חד מחום לקור – או להפך – עלול לפגוע במרקם, בטעם ולעיתים גם בבטיחות. כמה דקות בחוץ זה כל מה שצריך כדי לעשות למנה טובה.