מעבר לתפריט ראשי מעבר לתפריט תחתון

טעויות נפוצות בשימוש בתנור - איך להימנע מהן

התנור הוא אחד המכשירים החשובים והשימושיים ביותר במטבח המודרני. בישול, אפייה או חימום מזון בתנור הוא תהליך יומיומי עבור רבים מאיתנו. עם זאת, שימוש לא נכון בתנור עלול לגרום לבעיות שונות, החל מאוכל שלא התבשל כהלכה ועד למקרים חמורים של שריפה. במאמר שלפניכם נסקור את השגיאות הנפוצות ביותר בשימוש בתנור, ונביא עצות פשוטות כיצד להימנע מהן. קריאה נעימה!

להכניס תבשיל לפני שהתנור חם

אחת הטעויות הנפוצות ביותר (לחובבים בעיקר) היא הכנסת מזון לתנור ללא בדיקה מוקדמת של הטמפרטורה שאליה הוא הוגדר. יש לוודא שהטמפרטורה בתנור תואמת להוראות המתכון או ההנחיות על גבי האריזה של המזון. לדוגמה, עוגה צריכה להיאפות בדרך כלל בין 160 ל-180 מעלות צלזיוס. פיצה קפואה דורשת טמפרטורה של כ-220 מעלות. בשר צריך להיאפות בטמפרטורה של לפחות 175 מעלות.

אם מכניסים אוכל לתנור שחם מדי או קר מדי, התוצאה תהיה מאכזבת - האוכל יהיה צרוב, לא מבושל או יבש מדי. לכן חשוב מאוד לבדוק את הטמפרטורה המוגדרת בתנור לפני הכנסת האוכל. אם צריך, כוונו מחדש את הטמפרטורה לפי ההנחיות. כך תבטיחו הכנת מזון מושלמת.

לשכוח את האוכל בתנור

זה בטוח קרה לכולם, כולל לשפיר הכי מקצוענים! בישול יתר של המזון יכול לקלקל לחלוטין את הארוחה - לגרום לעוגה להישרף, לבשר להתייבש או לירקות להתרכך יתר על המידה. כדי למנוע זאת, מומלץ להגדיר תזכורת בטלפון או שעון מעורר שיזכיר לכם מתי המזון אמור להיות מוכן.

בדקו את זמני הבישול המומלצים על גבי האריזה או המתכון והגדירו תזכורת כ-5-10 דקות לפני תום הזמן.

כמו כן, אם אתם בבית, כדאי להציץ בתנור מדי פעם כדי לבדוק את התקדמות הבישול ולוודא שהכל בסדר. הוציאו את המזון מיד כשהוא מוכן - כך הוא יישאר טעים ולא יישרף.

הכנסת מזון ללא מגש

שגיאה נפוצה נוספת שממש חבל כי קל מאוד למנוע אותה היא הנחת מזון ישירות על גבי הרשתות בתנור במקום על גבי מגש. הנחת תבנית ישירות על הרשתות עלולה לגרום למספר בעיות:

  • המזון עלול להידבק ואף להישרף על גבי הרשתות, מה שיקשה מאוד על ניקוי התנור בהמשך.

  • נוזלים מהאוכל עלולים לטפטף דרך הרשתות ולגרום לכתמים והידבקויות בחלק התחתון של התנור.

  • אם התבנית אינה עמידה בפני חום גבוה, היא עלולה להינזק או להימס בחום הרשתות.

לכן חשוב להקפיד תמיד להניח מגשים או תבניות מתאימות לפני הכנסת מזון לתנור. מגש האפייה ימנע
הידבקויות ויגן על המזון והתנור. כמו כן, כשמחממים אוכל מוכן או פיצה קפואה כדאי להשתמש בצלחת חימום עמידה לתנור.

לא לנקות שאריות מזון מהתנור

שאריות מזון, שומן ולכלוך שנותרים בתנור לאחר האפייה או הבישול עלולים לגרום לבעיות שונות אם לא מנקים אותם כראוי:

  • שיירי האוכל יכולים להשחיר, להידבק ואף להישרף בשימושים הבאים של התנור, מה שגורם לעשן וריחות לא נעימים.

  • שומן שנותר בתנור עלול לטפטף ואף לגרום לעשן או להצתה עצמית.

  • שאריות מזון מתחילות להתפתח ולגדל חיידקים בחום התנור, מה שיכול לגרום לתחלואה.

לכן חשוב לנקות היטב את התנור אחרי כל שימוש - לשטוף במים וסבון, לשפשף שיירי מזון ולנגב עד שהתנור נקי. מומלץ להשתמש בחומר ניקוי ומסיר שומנים ייעודי לתנורים. ניקוי סדיר יבטיח שהתנור יישאר נקי ותקין לאורך זמן.

אי הקפדה על מרחק בטיחות מהתנור

כאשר התנור פועל, במיוחד בטמפרטורות גבוהות, חשוב לשמור על מרחק בטיחות מסביב לו. חפצים דליקים כגון נייר, בד, שמן ופלסטיק צריכים להיות במרחק של לפחות 30 ס"מ מהתנור - הן מלמעלה, מלמטה ומצדדיו.

קיימת סכנת הצתה עצמית אם חפצים דליקים קרובים מדי ללהבות או לחום הנפלט מהתנור. בנוסף, יש להימנע ממגע ידיים חשופות עם דפנות התנור הלוהטות בעת הוצאת תבניות. מומלץ להשתמש בכפפות מבודדות.

גם לאחר כיבוי התנור יש לזכור שהוא עדיין חם מאוד ועלול לגרום לכוויות. אל תניחו חפצים על התנור או תנגבו אותו מיד לאחר השימוש. המתינו לקירור התנור לפני ניקוי. אם ננקוט באמצעי זהירות אלה, נוכל להפיק את המיטב מהתנור בצורה בטוחה.

שימוש בכלי בישול לא מתאימים

כאשר מבשלים או אופים בתנור, חשוב להקפיד להשתמש אך ורק בכלים המיועדים לשימוש בחום גבוה.

צלחות זכוכית או פלסטיק שאינן עמידות בפני חום גבוה עלולות להתעוות, להינזק או אף להימס בחום התנור. גם שימוש בתבניות מתכת דקות מדי עלול לגרום להן להתעקם בחום.

יש להקפיד להשתמש אך ורק בכלי בישול ואפייה המיועדים לתנור - העשויים חרס, זכוכית מחוסמת, פורצלן או סיליקון. וודאו שהכלי שברשותכם מתאים לשימוש בתנור ויכול לעמוד בטמפרטורות הגבוהות. שימוש בכלים הלא נכונים עלול לגרום נזק בלתי הפיך לכלי הבישול ואף לתנור עצמו. הקפידו על כלים מתאימים והנו מוגנים מפני חום גבוה כדי להבטיח תוצאות אפייה מושלמות.

פתיחת הדלת באמצע האפייה

מכירים את זה שאתם רק רוצים להציץ? אל תעשו את זה… פתיחה תכופה של דלת התנור במהלך האפייה או הבישול עלולה לפגוע בתהליך ובתוצאות:

  • כל פתיחת דלת גורמת לאובדן חום משמעותי מתוך התנור, מה שמאריך את זמן הבישול ועלול למנוע מהמזון להיאפות כראוי.

  • פתיחה תכופה מפריעה לעלייה וירידה חלקה של הטמפרטורה, דבר החיוני לאפייה מוצלחת.

  • הטמפרטורה הפנימית בתנור עלולה לרדת בחדות ולגרום למזון לשקוע או לקרוס.

לכן מומלץ לפתוח את הדלת רק לעיתים רחוקות ולצורך בדיקות קצרות בלבד. אל תשאירו את הדלת פתוחה למשך זמן רב. פתיחה מבוקרת תאפשר אפייה אחידה ואיטית יותר.

אי המתנה לקירור התנור

לאחר שימוש ממושך בתנור בטמפרטורה גבוהה, צריך לאפשר לו להתקרר כראוי לפני ניקוי או מגע ידיים.

גם לאחר כיבוי התנור, דפנותיו, הרשתות והמדפים נותרים חמים מאוד למשך זמן מה. נגיעה בחלקים אלה מיד לאחר השימוש עלולה לגרום לכוויות קשות.

מומלץ להמתין לפחות 15-20 דקות לאחר כיבוי התנור לפני פתיחת הדלת והוצאת המזון. אל תנקו או תנגבו את התנור עד שהוא מתקרר לחלוטין. גם המזון עצמו דורש זמן קירור של מספר דקות לפני טיפול. הקפדה על כללי הזהירות הללו תבטיח שתוכלו ליהנות מהתנור בצורה בטוחה וללא סכנת כוויות. אל תמהרו לנקות או לגעת בתנור לאחר שימוש!

שאלות ותשובות

  • שאלה: מה עושים אם שכחנו להוציא את העוגה מהתנור והיא כבר התחילה להשחים/להישרף?

תשובה: אם חלקים מהעוגה כבר נשרפו יש להוציא אותה מיד מהתנור ולזרוק את החלקים השרופים. את שאר העוגה ניתן לחתוך ולהסיר את החלקים השחורים. אם הנזק קל יחסית, ניתן לטעם את העוגה, אך במקרים קיצוניים מומלץ לזרוק את כל העוגה.

  • שאלה: מה לעשות אם התבנית נדבקה לרשתות התנור?

תשובה: יש להרטיב מטלית או סמרטוט ולפרוס אותם על התבנית למספר דקות. לאחר מכן, בעדינות ובזהירות יש לנסות להפריד את התבנית מהרשתות תוך שימוש בכלי עזר כגון סכין פלסטיק. אם הדבקות קשה, אפשר להשתמש בספריי שמן או אקונומיקה לשחרור התבנית.

  • שאלה: האם אפשר להשתמש בנייר כסף או נייר אפייה במקום מגש בתנור?

תשובה: לא מומלץ. נייר כסף ונייר אפייה אינם עמידים בפני חום גבוה ועלולים להישרף בתנור. יש להקפיד להשתמש אך ורק במגשים ותבניות המיועדים לתנור.

  • שאלה: כמה זמן צריך להמתין שהתנור יתקרר לפני ניקוי?

תשובה: מומלץ להמתין לפחות 15-20 דקות לאחר כיבוי התנור כדי לאפשר קירור מספק. אין למהר לנקות את התנור ישירות לאחר שימוש בטמפרטורה גבוהה. יש לאפשר זמן מספיק לקירור כדי למנוע כוויות.

סגור
Loading
Go back to %1